Nieuws

Historie Lintdorpen

Nieuws >>
Aeldakerka houdt historie lintdorpen levend
  • DVHN | Gepubliceerd op 27 september 2008, 18:54
Inwoners van de lintdorpen Niekerk, Oldekerk en Faan en de buurtschappen Oosterzand en Kuzemer, die iets willen weten van de geschiedenis van hun streek, hoeven niet beslist achter de computer te kruipen. Zij kunnen de canon van de historie van Oldekerk, Niekerk en Faan lezen, een boekje dat te danken is aan de Streekhistorische Vereniging Aeldakerka. Grasduinen in de geschiedenis heet het en er staan 23 lokale historische gebeurtenissen in. Het is onlangs uitgebracht naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de stichting.
Als je aan het lezen slaat, komt het verleden tot leven. Je wordt bij de hand gepakt en meegenomen naar 140.000 jaar geleden. Toen zijn de twee ruggen van keileem gevormd waarop de dorpen liggen. Nadat je bent bijgepraat over het ontstaan van het landschap en de eerste bewoning volgt een reeks historische gebeurtenissen.
Wie de canon aanschaft, zal zijn leefomgeving met andere ogen gaan bekijken. Letterlijk, want de historische plaatsen zijn zo beschreven dat ze een fietsroute vormen. Een routebeschrijving en kaart zijn zelfs bijgevoegd. De lengte is 19 kilometer.
Een exemplaar van de canon van Aeldakerka is tegen betaling van 9,50 euro verkrijgbaar in archiefruimte De Zaaier naast de hervormde kerk in Niekerk op dinsdag tussen 13.30 en 15.30 uur. Bestellen bij bestuurslid Wimmy Elzinga (0594-505798) is eveneens mogelijk. Ook kan het verschuldigde bedrag worden overgemaakt op bankrekening 476001 ten name van de streekhistorische vereniging onder vermelding van canon.
Terug

Contactgegevens:

Actueel op Facebook


Historische vereniging Aeldakerka | Smidshornerweg 18 | 9822 TL Niekerk | Tel: 06-12428304